<![CDATA[LEHMÄ - KUH - COW -EVENTS - Käsityöohjeet]]>Thu, 29 Jun 2023 01:10:52 +0300Weebly<![CDATA[Ideakuvia ITE-lehmän valmistukseen]]>Fri, 04 Jan 2019 09:24:51 GMThttp://xn--lehmt-jra.fi/kaumlsityoumlohjeet/ideakuvia-ite-lehman-valmistukseen
​Millaisen lehmän sinä haluaisit valmistaa?Oheiset kuvat antavat ideoita ja inspiraatiota tekemiseen.

Teokset kuvattiin kesätapahtuman yhteydessä Seinäjoella 2015. ITE-lehmien tekijät ovat ympäri Suomea asuvia ikäihmisiä. Lehmät on valmistettu pääosin ryhmätyönä.
]]>
<![CDATA[Oma lehmä ja laidun, Elämää käsillä -kädentaitojen opas]]>Fri, 04 Jan 2019 09:12:40 GMThttp://xn--lehmt-jra.fi/kaumlsityoumlohjeet/oma-lehma-ja-laidun-elamaa-kasilla-kadentaitojen-opas

​Elämää käsillä -oppaassa on paljon tietoa ITE-taiteesta ja ohjeita taidelehmien valmistamiseen.
]]>
<![CDATA[Suunnittelutehtävä: lehmä jäätelötikuista]]>Fri, 04 Jan 2019 09:03:57 GMThttp://xn--lehmt-jra.fi/kaumlsityoumlohjeet/suunnittelutehtava-lehma-jaatelotikuista

​Järvenpäässä asuva kesäyläneläinen Kalevi Joutsela valmistaa luonnollisen kokoisia lehmiä laudanpätkistä. Liike ja lehmän olemus tulee hyvin esille karkeasta materiaalista huolimatta. Mitä jos lehmän suunnittelisikin toisessa mittakaavassa? Kokeile askartelutikkuja - niitä jäätelötikun oloisia. Valmistamisessa tarvitaan myös mattoveitsi ja viivotin tikkujen katkaisemiseksi siistiksi sekä nopeasti kuivuvaa liimaa, esimerkiksi kuumaliimaa.
]]>
<![CDATA[Lehmän rintakuva]]>Fri, 04 Jan 2019 08:29:40 GMThttp://xn--lehmt-jra.fi/kaumlsityoumlohjeet/january-04th-2019"Kaikista suurmiehistä tehdään rintakuva. Miksi ei sitten lehmästä, joka on rakentanut niin paljon hyvää?", Euran ja Kiukaisten äijien käsityökerho tuumasi. 

Kätevinä miehinä he valmistivat lehmän rintakuvan puusta ja nostivat sen jalustalle pyörien päälle.  Profiilien väliin pursotettu polyuretaani leikattiin oikeaan muotoon. Maalaus ja yksityiskohdat viimeistelivät teoksen.

Lehmä esiteltiin Eläkeliiton lehmäparaatissa vuonna 2015 ja se on sen jälkeen ollut ryhmän vetäjän, Hannu Raineston pihalla.
]]>
<![CDATA[Vasikka lähti maailmalle]]>Fri, 04 Jan 2019 07:58:31 GMThttp://xn--lehmt-jra.fi/kaumlsityoumlohjeet/vasikka-lahti-maailmalleKuva
Petäjäveden eläkeläiset tekivät muutamia vuosia sitten upean lehmän ja vasikan. Lehmän käsityöohje löytyy käsityöohjeiden aikaisemmista ohjeista ja lehmästä kerrotaan myös blogissa.

Nyt on kuitenkin vasikan vuoro. Vasikka syntyi siten, että Finnfoam-levyjä kiinnitettiin kuumaliimalla yhteen vasikan leveyden verran. Syntynyt kuutio muotoiltiin mattoveitsellä vasikaksi. Eläin päällystettiin villalla. Se neulahuovutettiin ensin villan pysymiseksi paikoillaan ja tämän jälkeen vielä märkähuovutettiin veden ja mäntysuovan avulla. Korvat huovutettiin erikseen. Sorkat valmistettiin nahasta ja kuumaliimattiin paikoilleen. Häntänä toimi paikoilleen ommeltu köysi.

Kävin noutamassa vasikan Petäjävedeltä autolla. Se lähtisi Saksaan GRÜNE WOCHE - messuille yhdessä muutamien muiden ITE-taidelehmien ja valokuvien kanssa. Emolehmän piti lähteä myös, mutta valitettavasti kuljetuksessa ei ollut sille tilaa. Tapasin talvisessa kelissä keski-suomalaisessa maaseutumaisemassa, tienristeyksessä Aira Kivelän ja hänen miehensä. He olivat ystävällisesti tulleet vastaan, jotta osaisin oikealle navetalle.

Ajoimme perä kanaa pientä tietä pitkin. Se mutkitteli, ja oli paikoin huonossa kunnossa. Pääsimme kuitenkin viimein ison navetan pihalle. Emäntä ja isäntä tulivat talosta tervehtimään ja lähdimme tapaamaan lehmää ja sen vasikkaa.

Eläimet ovat vielä valloittavampia luonnossa kuin kuvassa! Aira kertoi, että lehmää oli juuri korjattu. Se oli ollut palvelutalossa ja kovan silityksen vuoksi villa oli kulunut turvasta pois. Joulun jälkeen lehmä menisi taas ikäihmisten ihailtavaksi.

Lehmien tekeminen oli ollut ikimuistoinen projekti, Ison lehmän valmistaminen oli kestänyt vain kuukauden pieneltä tekijäryhmältä. Vasikka oli tullut siinä sivussa ihan hetkessä. Aira esitteli kuvakirjaa lehmän teosta: aika sutinaa siinä oli. Villaa oli kulunut valtavasti. Kysyessäni, eikä ranteet tulleet kipeäksi neulalla tikuttamisesta, Aira vastasi, että hän on tottunut lypsämään ja tekemään maaseudun töitä, se oli helppo juttu. Vaikka tekemistä oli ollut paljon, porukassa kaikki sujui nopeasti. Oivalluksia käsityön tekemisestä ja erilaisista ratkaisuista tuli myös matkan varrella, esimerkiksi sorkkien suhteen.

Ennen vanhaan sanottiin kuulemma, kun lehmä vietiin teuraaksi, se meni Pariisiin - ilmeisesti sillä tarkoitettiin sitä lehmien taivasta. Nyt vasikka pääsi Berliiniin ja tulee vielä kertomaan seikkailuistaan sieltä takaisinkin.]]>
<![CDATA[​Sisu-Murun historia]]>Fri, 04 Jan 2019 07:33:47 GMThttp://xn--lehmt-jra.fi/kaumlsityoumlohjeet/sisu-murun-historia
Teksti: Jussi Paarvala

​Kesällä 2015 järjestettiin Seinäjoella Eläkeliiton liittokokous. Tuolloin aikaisin keväällä oli toiveena jäsenyhdistyksille, että he valmistaisivat paraatia varten lehmiä. 

Kun Soinissa jotkut henkilöt epäilivät julkisesti salaa, etteivät Soinin eläkeläiset saisi mitään aikaan. Tuolloin ryhmä Soinin eläkeläismiehiä päätti näyttää epäilijöille. Heidän yhteisellä päätöksellä todettiin, että lehmä tehdään.

Tuumasta toimeen, miehet ottivat ison saavin, rullanpuolikkaan kanaverkkoa, ison määrän sanomalehteä ja liisteriä. Hankittiin väriaineita, Ayrshiren ruskeaa ja lumenvalkoista lateksiväriä. Tyhjillään olevasta Iironrannan kansakoulusta löytyivät tilat lehmäntekoon. 

Lehmä runkoa muotoiltiin kanaverkolla, päällystettiin liisterillä ja sanomalehtimassalla, jalat tehtiin puusta ja muotoiltiin, pää myös tehtiin kanaverkkoa, paperimassaa ja liisteriä käyttäen. Häntä tehtiin paksusta köydestä. Valmistettiin alusta pyörillä ja kiinnitettiin lehmä jalustaan. Koko komeus kruunattiin Unionin korvamerkinnöillä.

Työryhmä uhrasi tekemiseen yhteensä noin sata miestyötuntia. Kesän 2015 paraatissa lehmä edusti Eläkeliiton Soinin yhdistystä nimellä Muru, varsin kunniakkaasti.

Nyttemmin lehmä on saanut etuliitteen Sisu joka kuvaa hyvin pienen mutta sisukkaan Soinin ja samalla tekijöidensä, neljän miehen tahtotilaa.

Tekijät ovat: Jouko Välimäki, Alpo Huvila, Seppo Saarinen ja Kalevi Laitila
]]>
<![CDATA[Kaunikki Alajärveltä]]>Thu, 22 Nov 2018 11:32:48 GMThttp://xn--lehmt-jra.fi/kaumlsityoumlohjeet/kaunikki-alajarvelta

Lehmän suunnittelivat ja valmistivat ryhmä Eläkeliiton Alajärven yhdistyksestä.

​Materiaalit
Entisaikoihin liittyviä metallisia lehmätilan esineistöä: nännikumit, maitotonkka, siivilä, hinkki ja separaattorin lautaset
Hitsausvälineistö
Spraymaali
Nahkaa ja sakset
Korvamerkit
Köyttä hännäksi
Kuumaliimapistooli ja liimaa

Ohjeet
1. Suunnittele lehmäveistos yhdistämällä esineitä toisiinsa vapaasti sommitellen.
2. Hitsaa metalliset esineet kiinni toisiinsa. Muista työturvallisuus!
3. Maalaa lehmä spraymaalilla. Jos käytät kahta tai useampaa väriä, suojaa ne osat joita et halua maaliin. Huomioi maalauksessa myös milloin haluat tarkkoja rajoja värien väliin ja milloin pehmeämmät rajat.
4. Suunnittele ja leikkaa nahasta korvien muoto.
5. Kiinnitä korviin korvamerkit.
6. Leikkaa köydestä häntä.
7. Liimaa häntä ja korvat paikoilleen.
8. Asettele nännikumit utareihin ja liimaa ne niin ikään kuumaliimalla.
]]>
<![CDATA[Petäjäveden lehmä]]>Thu, 22 Nov 2018 11:03:48 GMThttp://xn--lehmt-jra.fi/kaumlsityoumlohjeet/petajaveden-lehmaKuva
Lehmän teki ryhmä Eläkeliiton Petäjäveden yhdistys

Materiaalit
Vartalo ja pää
Finfoam-levyjä 600x2500 mm, paksuus 80 mm mallilehmässä käytetty 10 kpl
Kuumaliimapistooli ja liimaa
Mattopuukko
Huovutusvillaa
Huovutusneulain
Vettä ja mäntysuopaa
Silmäripsiin kuituja, lankaa ym tarpeen mukaan

Jalat
4kpl 70cm pitkää sahatavaraa, paksuus esim 50x 50 mm
Hiontapaperi
Villalankaa ja puikot
Huovutusvillaa
Vettä ja mäntysuopaa
Nahkapaloja sorkkiin
4kpl pitkiä pultteja, pora

Ohje 

Vartalo

1.  Suunnittele lehmän koko. Mallilehmän korkeus on 130 cm, pituus 195 cm ja leveys 80 cm. 
2. Piirrä lehmäsi silhuetti (vain pää ilman korvia ja sarvia sekä keskivartalo) Finfoam-levylle. 
3. Liimaa 10 levyä yhteen, mikäli valmistat mallilehmän kokoisen veistoksen. Muussa tapauksessa jaa leveysmitta Finfoam-levyn paksuudella.
4. Muotoile lehmä mattoveitsen avulla luonnollisen muotoiseksi.
5. Päällystä lehmä 4:llä villakerroksella siten, että kerrokset ovat aina limittäin suhteessa toisiinsa. Käytä värinä lehmän pääväriä.
6. Kiinnitä villa Finfoam-levyyn neulahuovuttaen.
7. Asettele kuvioväri paikoilleen, neulahuovuta. Kuviovärissä vähintään 2 ristikkäistä kerrosta.
8. Märkähuovuta veden ja mäntysuovan avulla pinta kiinteäksi.

Korvat
9. Neulahuovuta korvat erikseen. Märkähuovuta kiinteäksi. Kiinnitä pohjaan ommellen tai neulavuttaen.

Silmäripset
10. Kuumaliimaa kuidut silmäripsiksi paikoilleen.

Jalat
11.  Hio sahatavaran siistiksi ja kulmikkuutta hieman pehmeämmäksi.
12. Poraa reiät noin 10 cm:n päästä sahatavaran yläreunasta. Kiinnitä sahatavarat eli jalat vartaloon pulteilla.
13. Neulo jaloille pitkät sukat.  Kiinnitä paikoilleen kuumaliimalla.
14. Suunnittele sorkkien muoto nahasta. 
14. Leikkaa sorkat ja kiinnitä kuumaliimalla.

]]>
<![CDATA[Tellervo-pissislehmä]]>Mon, 22 Oct 2018 14:42:46 GMThttp://xn--lehmt-jra.fi/kaumlsityoumlohjeet/tellervo-pissislehmaKuva
Tellervon valmistivat Kouvolan seudun kulttuuriyhdysopettajat

Virkistys- ja koulutuspäivässä opettajat saivat ryhmissä tehtäväksi suunnitella tarjolla olevista materiaaleista lehmän, keksiä sille nimen ja tarinan. Suunnittelmat tehtiin dokumenttipohjalle, jonka löydät tämän tekstin alta. Voit hyödyntää sitä tarpeesi mukaan. Opettajien tarinoissa sai hyödyntää omia kokemuksiaan maaseudusta, keksiä sadun, runon tai aivan jotain muuta. Lopuksi tarinat esitettiin lausuen ja laulaen - kukin ryhmä omalla tavallaan. 

Työskentelyssä oli siis kaksi osaa, yhteissuunnitettelu ja yhdessä tekeminen. Kumpikin osio ovat yhtä tärkeitä: suunnittelu keskustellen, piirtäen ja kirjoittaen orientoi ja syvensi aihetta. Yhteinen tekeminen sovelsi tarinoita käytäntöön ja vapaa materiaalin käyttö innosti villeihinkin ideoihin. Yhdessä toimiminen tutustutti tekijöitä enemmän toisiinsa ja vahvisti ryhmähenkeä.

Tellervokin syntyi ryhmä yhteisestä innostuksesta hetkessä muovituopista, nahasta, räsystä, suklaamunan lahjarasioista ja munakennosta kierittäen, liimaten ja sitoen. lehma_tehtava.pdf
File Size: 62 kb
File Type: pdf
Lataa tiedosto

]]>
<![CDATA[Isojoen Kukka-Floora]]>Mon, 22 Oct 2018 14:05:01 GMThttp://xn--lehmt-jra.fi/kaumlsityoumlohjeet/isojoen-kukka-flooraKuva

Isojoella ikäihmiset valmistivat porukalla ITE-taidelehmän Eläkeliiton Lehmäparaatiin. Miten sinä veistäisit puusta ja koristelisit oman lehmäsi?

KAIKEN SEN , MITÄ TARVITSEN TIETÄÄ ELÄMÄSTÄ, 
OLEN OPPINUT LEHMÄLTÄ.

PURESKELE RUOKASI AINA HUOLELLISESTI.
ÄLÄ POMOILE.
SEURAA SYDÄMESI ÄÄNTÄ, NIIN PÄÄDYT OIKEAAN PAIKKAAN.
RUOHO ON AINA VIHREÄMPÄÄ AIDAN TOISELLA PUOLELLA.
ON PAREMPI TULLALYPSETYKSI, KUIN LAHDATUKSI.
ÄLÄ ANNA MUIDEN PUSKEA SINUA.
KERMA NOUSEE AINA PINTAAN

Tapahtuman jälkeen Eläkeliiton Isojoen lehmä lahjoitettiin Kuljetus Viitalähteen johtajalle hänen täyttäessään 50v. Yritys on ajanut maitoa Isojoelta Maitojalosteelle " siitä idea"


]]>