LEHMÄ - KUH - COW -EVENTS
  • Koti
  • ITE-lehmät
    • Käsityöohjeet
  • Näyttely 2025
    • Kuvien takaa- tekstit >
      • Kuvaajat >
        • Kuvat näyttelyssä
        • Erityis -ja kunniamaininnat
    • Näyttely 2022
    • Näyttely 2021
    • Näyttelyt 2020
    • Näyttely 2019
  • Blogi
  • Shop
    • Onnenläntti
  • Meistä
    • Hanke
  • in english

Cows, Love & L​aughs

Miten voitaisiin saada asianmukaiset tuottajahinnat?

16/2/2022

0 Kommentit

 
Paljon on keskusteltu viime aikoina tuottajahinnoista. Vaikka on päästävä ratkaisuun, on se vaikeaa niin kauan kuin syyt mataliin tuottajahintoihin eivät ole tiedostettuja tai puhuttu auki. Yksi tärkeimpiä syitä mataliin tuottajahintoihin on, että koko yhteiskunta hyötyy matalista tuottajahinnoista.

Vaikka eduskunta ja maatalousministeri miettivät aina välillä ja juuri nyt kuumeisesti mitä tuottajahinnoille voisi tehdä, haluaa yleinen poliittinen tahto matalat elintarvikehinnat. Ihan ymmärrettävästä syystä: matalat elintarvikehinnat varmistavat, että kaikilla on syötävää tulotasosta riippumatta. Lisäksi matalat elintarvikehinnat vapauttavat rahaa muuhun kulutukseen. Eli juuri matalat tuotajahinnat pitävät talouden rattaat pyörimässä.

Kaupan mahdollisuudet ja rajat
Tällä hetkellä toiveet kohdistuvat kauppojen suuntaan, mutta on itsestään selvää, että kaupalla on sisäänrakennettu mekanismi ostaa mahdollisimman edullisesti. Matalat sisäänostohinnat mahdollistavat paremmat katteet, joilla voi rahoittaa uudistuksia ja isoja alennuskampanjoita. Tämä pätee kaikkiin tuoteryhmiin. Miksi ongelmia syyntyy juuri ruantuottajille?

Suurin ero ruoan alkutuotannosta muun maailman tuotantoon on se, että muu tuotanto voi yksinkertaisesti panna ovet kiinni, jos kauppaehdot eivät ole riittävän hyvät. Tällöin kauppa ei saa sitä tuotetta myytäväkseen. Tavaran tuottavan yrityksen tasolla toiminnan lopettaminen on ikävää, mutta kuitenkin eettisesti mutkatonta. Koska kauppa kaipaa tuotteita myyttäväksi, kysyntä ja tarjonta tasapainottuvat toisistaan. Kun kauppa haluaa tiettyä tuotetta myytäväksen, sen pitää löytää ainakin yksi valmistaja, jolle tuotantokustannuksien rakenne vastaa kaupan ja kaupan asiakkaiden maksuvalmiutta. 

Alkutuotannon kompa
Maataloustuotannon suhteen asia on toisin. Maataloustuotteiden valmistusta ei voida noin vain lopettaa. Sehän tarkoittaisi, että ruoan sijaan tuotetaan nälkää. Nälän tuottamista on eettisesti miltei mahdotonta ajatella.

Maataloustuottajat eivät yksinkertaisesti voi laittaa ovia lukkoon, kun tarjottu kauppahinta on liian matala. Niinpä tällä hetkellä hintaneuvotteluissa puuttuu tärkeä vastapaino teollisuuden ja kaupan luontaiselle hintatinkimiselle.

Perusteena kustannusrakenne
Loppupäätelmänä voidaan todeta, että koska alkutuottajat kantavat suurta eetistä velvoitetta, tarvitsisi toimiva kaupankäynti alkutuotannon kanssa uudenlaiset eettiset lähtökohdat. Tahtotilan lisäksi kaivataan sopimuskulttuuria, jossa tiedossa oleva kustannusrakenne muodostaa tuottajahintojen minimitason.
​

​Milloin tulee se päivä, kun ruokatuotannon uusi eettinen sopimuskausi alkaa?

Kuva
Kuvaaja Katja Mahal. 16.2.2022 klo 5.30. Täyskuu valaisee lumimaiseman Yläneellä.
0 Kommentit



Jätä vastaus.


    ​Meidän blogi

    Onnenläntin blogi. Lehmät & luonto, meidän äiti-tytär yrityksen tekemiset ja hyvät vibat siirtyi maaliskuusta alkaen tänne!

    Arkisto

    maaliskuu 2022
    helmikuu 2022
    tammikuu 2022
    joulukuu 2021
    marraskuu 2021
    lokakuu 2021
    syyskuu 2021
    elokuu 2021

    Kategoriat

    Kaikki
    Cows
    Kirja
    Love
    Nature
    Onnenläntti
    Tiesitkö
    Tietoisku
    Vinkkinurkka

    RSS-syöte

    Tilaa E-kirja

Powered by: Onnenläntti

  • Koti
  • ITE-lehmät
    • Käsityöohjeet
  • Näyttely 2025
    • Kuvien takaa- tekstit >
      • Kuvaajat >
        • Kuvat näyttelyssä
        • Erityis -ja kunniamaininnat
    • Näyttely 2022
    • Näyttely 2021
    • Näyttelyt 2020
    • Näyttely 2019
  • Blogi
  • Shop
    • Onnenläntti
  • Meistä
    • Hanke
  • in english